tisdag 31 oktober 2017

Stort engagemang i Västerbotten

Söndagen den 8 oktober hade jag ett framträdande på Stadsbiblioteket i Umeå. Mycket folk, flera omgångar extrastolar. Dessutom kom flera personer fram och berättade om sina kopplingar till tbc och sanatorier, framförallt det gigantiska Hällnäs, Västerbottens länssanatorium. (selfie-bilden).
Dagen efter måndagen den 9 medverkade jag vid lunchtid i P4 Västerbotten i Förmiddag med Åza Meijer. Så bar det av upp till Folkets Hus i Hällnäs. Fullsatt sal och även där flera omgångar med extrastolar. Fantastiska föreningen Hällnäs Historia var arrangörer.
Många av besökarna hade olika kopplingar till sanatoriet så det blev ett mycket givande besök för mig. Sanatoriets historia är när kopplat till byn där stationen blev välfrekventerad. nedanför sanatoriet fanns dessutom en speciell hållplats för tågresenärer.

När Kjell som satt i mitten på bilden gav sig till känna blev det ett starkt ögonblick. Det finns inte många som idag kan berätta om sina minnen från tiden som patient på ett sanatorium.
idag står sanatoriet tomt efter en tid som boende för asylsökande.
Nytryckt vykort från nostalgiskt arrangemang med tidsenlig rälsbuss utanför det fantastiska stationsmuseet som Historiska Hällnäs byggt upp. Det innehåller bl a mycket material och många föremål från Hällnäs sanatorium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar