onsdag 26 oktober 2016

Starka livsöden den 9 november i Nybro

Med en påtaglig och kraftfull släkttråd till östra Småland genom släkten Strümpel i Kalmar ska det bli roligt att besöka stadsbiblioteket i närliggande Nybro. Precis som många andra orter drabbades åtskilliga här av tuberkulos. De som hade tur fick komma till Målilla sanatorium som var Kalmar länssanatorium. I folkmun kallades sanatoriet "Slottet i skogen" vilket man förstår vid ett besök. Vid sidan av de levandegjorde vittnesmålen av patienter, fakta om denna lömska sjukdom, musikinslag, och många, många bilder från nu och då, blir det lite extra fokus på just detta sanatorium.


Det var tidigare väl värt att besöka det museum som fanns högst upp i den pampiga byggnaden. De tre rummen var fyllda med objekt från sanatorietiden. Nu är alla dessa föremål överflyttade till Målilla Hembygdsförening som har som ambition att bygga upp en utställning.

Nu har tyvärr Föreningen Målilla Sanatoriums museum avvecklats, men deras storartade arbete lever vidare bl a genom minnesskriften.
Och överläkarens pampiga villa finns kvar som privatbostad. På alla sanatorier var överläkarens villa påkostad och som annan personal bodde han (det var nästan alltid en man) inom sanatoriets område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar