fredag 24 mars 2017

Okända fakta på Arkivcentrum Syd

Onsdagen den 29 mars besöker jag Arkivcentrum Syd i Lund kl 15 vid ett "Onsdagscafé" då kaffe börjar serveras kl 14.30. Grunden till framträdandet vilar på berättelser från drabbade av denna lömska folksjukdom som än i dag är ett globalt och stort hot mot hälsa och välstånd.

Lite extra fokus kommer jag att rikta på de skånska sanatorierna: Orup (Höör), Broby, Vejbystrand, Kungshult (Helsingborg) samt Ljungsäter (Höllviken).

För många är det ganska okänt att man kunde drabbas av tuberkulos i andra kroppsdelar än lungorna. Därför tillkom några kustsanatorier som Vejbystrand men även Ljungsäter, ett sanatorium som revs när Falsterbokanalen grävdes 1940-41. Några få byggnader finns kvar än i dag men då med helt annan användning.
De flesta tänker på Kungshult i Helsingborg som ett äldreboende och vårdhem, men det var från början ett sanatorium som ritades av stadens store arkitekt, Alfred Hellerström, som även skapade Helsingborgs rådhus och Handelsbankens fina hus.



fredag 10 mars 2017

Om Lugnet i Växjö och sjukdomsdramatik


Lugnet var namnet på Kronobergs läns sanatorium som stod klart 1914. Då låg det utanför Växjö i barrskog som ansågs nyttig och läkande. Idag är Lugnet ett område i staden. Det gamla sanatoriet är dessutom ombyggt till bostäder. Sanatoriet ritades av arkitekten Rudolf Lange som även ritade flera andra länssanatorier, bland dem även Fagerred i Hallands läns. De har klara släktskap. Vad som bl a påverkade utformingen var antalet patientplatser.
Om detta och mycket annat som hänger samman med tuberkulos ska jag berätta på tisdag, den 14 mars klockan 19 på biblioteket i Lenhova. Flera berättelser är autentiska och verkligt dramatiska.

 
 

måndag 6 mars 2017

Ohälsan till Halmstad 8 mars



Hos Halmstads Föreläsningsförening ger jag det gestaltande bildföredraget "Ohälsan tiger still" onsdagen den 8 mars kl 19. Lokal: Immanuelkyrkan, Strandgatan 20 Halmstad.

Över hela landet byggdes det ena sanatoriet efter det andra i början av 1900-talet. Det var en av de omfattande insatser som gjordes för att stoppa spridningen av den dödliga farsoten 

I Halland fanns Jubileumsfondens Spenshult och länssanatoriet Fagered. På Apelvikens kustsanatorium vistades drabbade som hade tuberkulos i andra kroppsdelar än lungorna, framförallt barn.
 Spenshult administrerades av Oscar IIs Jubileumsfond och var ett praktexempel på statusfyllt sanatorium. Stor, pampig byggnad i naturskön omgivning med flera olika promenadstigar för de lungsjuka.

Till Kustsanatoriet Apelviken kom sjuka som tuberkulos i andra kroppsdelar än lungorna, t ex i halsen. Det var inte minst barn från hela landet som vårdades. Kyrkogården minner om barn som dött och där föräldrarna inte hade råd att forsla hem kroppen. Apelviken är idag en exklusiv SPA-anläggning. Spenshult som under senare år var ett välkänt sjukhus för reumatiker är flyktingboende liksom Fagered, tidigare ett hotell/vandrarhem under namn Lia Hof.