måndag 26 september 2016

Kyrkhult nästa


Ikväll har turen kommit till Kyrkhults Föreläsningsförening. Kommunen Olofström var som flera andra industriorter i början av 1900-talet drabbad av flera tuberkulosfall. Bostäderna, arbetsmiljön, löner som ledde till allmänt låg levnadsstandard bidrog. Dessutom släpade sig de sjuka till arbetet så länge det gick eftersom dagens sjukkassesystem lyste med sin frånvaro. Det fanns bara lokala sjuk- och begravningskassor. Hur skulle familjen med flera barn få sin försörjning om mannen - som oftast stod för löneintäkten - blev sjuk och sängliggande. Först på 1930-talet skapades erkända sjukkassor.

Att komma till länssanatoriet Fur kunde då bli räddningen men vistelsen var långvarig och hemmafronten drabbades av fattigdom och kanske blev barnen utackorderade. Det finns många anledningar att vara tacksam över medicinska framsteg och sociala skyddsnät idag.
 Och stiga av vid Salesboda station innebar både hopp och förtvivlan för de sjuka som skulle till Fur. Stationen har sedan avvecklats och stationshuset är rivet.


tisdag 20 september 2016

Höstens framträdanden i full gång


 Pampiga Spenshults Sanatorium kom att ingå som det fjärde i raden av de sanatorier som finansierades av Oscar IIs Jubileumsfond. Sanatoriet står i dag tomt efter att verksamheten som specialsjukhus för reumatiker avvecklats. Ansökan finns inlämnat av ägarna att få bli flyktingboende.
Omgivningarna är delvis välskötta med idylliska dammar och promenadstigar.

Överläkarens tjänstebostad var lika väl tilltagen som på flera andra sanatorier. Underläkarna fick inledningsvis finna sig i att bo i ett par rum i huvudbyggnaden.
Om detta berättar jag och visar bilder på den höstturné jag är mitt uppe i. Nästa anhalt är måndagen den 26 september hos Kyrkhults Föreläsningsförening. Där kommer lite extra fokus på Furs sanatorium som var länssanatoriet i Blekinge.