måndag 5 december 2016

Planering av turnén första halvåret 2017

Första halvårets rundresa till flera olika orter startar i Örebrotrakten, inte långt från det tidigare sanatoriet Hålahult, landets första egentliga sanatorium som finansierades med pengar från Oscar IIs Jubileumsfond. Det invigdes den 13 juli år 1900 i närvaro  av kungaparet Oscar II och drottning Sofia.

Förra gången jag var i Örebro besökte jag med detta gestaltande bildföredrag länsmuseet i Örebro.

onsdag 16 november 2016

Ökat antal fall i Sverige

Helt i linje med farhågor från sakkunniga ökar antalet smittade av tuberkulos i landet. Nu senast kommer rapporter om en skola i Filipstad.

De som är smittade men inte utvecklat en aktiv tbc får dock leva med en ständig osäkerhet för sjukdomen kan bryta ut långt senare i livet i samband med nedsatt immunförsvar. Då väntar lång behandling med tung medicinering som i vissa fall kan ge biverkningar i form av till exempel leverskador. För även i i våra tider är det en mycket svår sjukdom. Vissa latenta bärare väljer att medicineras för att vara på säkra sidan.

Nu börjar planeringen av framträdanden första halvåret 2017.

onsdag 26 oktober 2016

Starka livsöden den 9 november i Nybro

Med en påtaglig och kraftfull släkttråd till östra Småland genom släkten Strümpel i Kalmar ska det bli roligt att besöka stadsbiblioteket i närliggande Nybro. Precis som många andra orter drabbades åtskilliga här av tuberkulos. De som hade tur fick komma till Målilla sanatorium som var Kalmar länssanatorium. I folkmun kallades sanatoriet "Slottet i skogen" vilket man förstår vid ett besök. Vid sidan av de levandegjorde vittnesmålen av patienter, fakta om denna lömska sjukdom, musikinslag, och många, många bilder från nu och då, blir det lite extra fokus på just detta sanatorium.


Det var tidigare väl värt att besöka det museum som fanns högst upp i den pampiga byggnaden. De tre rummen var fyllda med objekt från sanatorietiden. Nu är alla dessa föremål överflyttade till Målilla Hembygdsförening som har som ambition att bygga upp en utställning.

Nu har tyvärr Föreningen Målilla Sanatoriums museum avvecklats, men deras storartade arbete lever vidare bl a genom minnesskriften.
Och överläkarens pampiga villa finns kvar som privatbostad. På alla sanatorier var överläkarens villa påkostad och som annan personal bodde han (det var nästan alltid en man) inom sanatoriets område.

måndag 17 oktober 2016

Med extra fokus på Hålahult

Onsdagen den 12 oktober var det dags för "Ohälsan tiger still" i den fina hörsalen på Länsmuseet i Örebro . Engagerade och berörda åhörare. Några med direkt koppling till Hålahults sanatorium eller Garphytte sanatorium (som revs 2005). Jag får mig nya historier till livs vid varje framträdande.

Stor artikel i Nerikes Allehanda tisdagen den 11 oktober skriven av Caroline Axelsson som visade stort intresse för ämnet. Roligt.

Troligen var det på 60-talet som de tidigare öppna ligghallarna på bottenvåningen byggdes in. Väldigt okänsligt gjort. Jag hoppas att den nuvarande ägaren kan hitta en mera publik användning av denna fantastiska byggnad än att utnyttja den som lagerlokal.

tisdag 11 oktober 2016

Ökat intresse för tbc och sanatorier

 Inför onsdagens framträdande på Örebro länsmuseum onsdagen den 12 oktober kl 18 kom idag en artikel i Nerikes Allehanda.

Många människor letar efter kunskap om vad som verkligen hände i sin familjehistoria eftersom de bara har ett diffust begrepp om några släktingars sjukdomsbild som visar sig vara tuberkulos, tbc. Andra känner till att t ex en förälder vistades på ett sanatorium men aldrig ville tala om det. Ofta handlar det om bristande vetskap i vad tbc egentligen var för sjukdom. Hur många vet att denna lömska sjukdom kan uppträda i alla kroppsdelar och inte bara lungorna?

Om detta berättar jag vid mitt gestaltande bildföredrag "Ohälsan tiger still". Inspelade sånger och en  patientintervju och in inläsning av Harriet Löwenhjelms kända dikt "Tag mig, håll mig" ingår också. Samt en massa bilder från nu och då.
Lite extra fokus blir det på sanatorierna Hålahult, Garphytte och Adolfsberg.

onsdag 5 oktober 2016

Örebro Länsmuseum den 12 oktober

På Henrik Valentins turné har turen kommit till Örebro Länsmuseum den 12 oktober kl 18. Då kommer lite extra fokus att riktas mot Hålahults sanatorium, det första av landets tre jubileumssanatorier. Detta sanatorium invigdes med pompa och ståt i närvaro av kung Oscar II och drottning Sofia den 13 juli år 1900.
Hålahult och de två andra jubileumssanatorierna fick stor betydelse för kampen mot tbc genom att vara stilbildande för hur ett sanatorium skulle utformas och drivas.

måndag 26 september 2016

Kyrkhult nästa


Ikväll har turen kommit till Kyrkhults Föreläsningsförening. Kommunen Olofström var som flera andra industriorter i början av 1900-talet drabbad av flera tuberkulosfall. Bostäderna, arbetsmiljön, löner som ledde till allmänt låg levnadsstandard bidrog. Dessutom släpade sig de sjuka till arbetet så länge det gick eftersom dagens sjukkassesystem lyste med sin frånvaro. Det fanns bara lokala sjuk- och begravningskassor. Hur skulle familjen med flera barn få sin försörjning om mannen - som oftast stod för löneintäkten - blev sjuk och sängliggande. Först på 1930-talet skapades erkända sjukkassor.

Att komma till länssanatoriet Fur kunde då bli räddningen men vistelsen var långvarig och hemmafronten drabbades av fattigdom och kanske blev barnen utackorderade. Det finns många anledningar att vara tacksam över medicinska framsteg och sociala skyddsnät idag.
 Och stiga av vid Salesboda station innebar både hopp och förtvivlan för de sjuka som skulle till Fur. Stationen har sedan avvecklats och stationshuset är rivet.


tisdag 20 september 2016

Höstens framträdanden i full gång


 Pampiga Spenshults Sanatorium kom att ingå som det fjärde i raden av de sanatorier som finansierades av Oscar IIs Jubileumsfond. Sanatoriet står i dag tomt efter att verksamheten som specialsjukhus för reumatiker avvecklats. Ansökan finns inlämnat av ägarna att få bli flyktingboende.
Omgivningarna är delvis välskötta med idylliska dammar och promenadstigar.

Överläkarens tjänstebostad var lika väl tilltagen som på flera andra sanatorier. Underläkarna fick inledningsvis finna sig i att bo i ett par rum i huvudbyggnaden.
Om detta berättar jag och visar bilder på den höstturné jag är mitt uppe i. Nästa anhalt är måndagen den 26 september hos Kyrkhults Föreläsningsförening. Där kommer lite extra fokus på Furs sanatorium som var länssanatoriet i Blekinge.

lördag 13 augusti 2016

Flera nya föredrag hösten 2016


Med start den 14 september hos Gårdsstånga-Holmby föreläsningsförening (plats Flyinge föresamlingshem)  ska jag under hösten ha inte mindre än 6 föredrag. Först ska de skånska sanatorierna Orup, Ljungsäter, Vejbystrand och Broby belysas lite extra.
Hålahult, sommaren 2016
 Hålahult år 1900.

Hålahult, det första av landets tre sk Jubileumssanatorier, hamnar i fokus när det är dags för besök på länsmuseet i Örebro. Den undre bilden visar sanatoriet strax efter invigningen år 1900 och den övre är från i somras. Fastigheten används idag som lager. Fd läkare- och personalbostäderna är privatbostäder.


14 sept Gårdssstånga-Holmby föreläsningsförening, plats Flyinge församlingshem,
19 sept SKPF i Lund
26 sept Kyrkhults föreläsningsförening
12 okt  Länsmuseet i Örebro
24 okt  Sösdala Föreläsningsförening
  9 nov Nybro bibliotek

Ytterligare arrangörer kan tillkomma.

Flera nya föredrag hösten 2016


Med start den 14 september hos Gårdsstånga-Holmby föreläsningsförening (plats Flyinge föresamlingshem)  ska jag ha inte mindre än 6 föredrag. Först ska de skånska sanatorierna Orup, Ljungsäter, Vejbystrand och Broby belysas lite extra.
Hålahult, sommaren 2016
 Hålahult år 1900.
 
Hålahult, det första av landets tre sk Jubileumssanatorier, hamnar i fokus när det är dags för besök på länsmuseet i Örebro. Den undre bilden visar sanatoriet strax efter invigningen år 1900 och den övre är från i somras. Fastigheten används idag som lager. Fd läkare- och personalbostäderna är privatbostäder.


14 sept Gårdssstånga-Holmby föreläsningsförening, plats Flyinge församlingshem,
19 sept SKPF i Lund
26 sept Kyrkhults föreläsningsförening
12 okt  Länsmuseet i Örebro
24 okt  Sösdala Föreläsningsförening
  9 nov Nybro bibliotek

Ytterligare arrangörer kan tillkomma.

fredag 15 april 2016

Nya framträdanden till hösten

Målilla sanatorium, "Slottet i skogen" och flera andra sanatorier berättar jag om och visar bilder från; nya och dokumentära från tbc-tiden. Att gestalta patientöden ger liv åt framställningen liksom inspelad intervju med fd patient på Fur, Blekinges länssanatorium. Skådespelaren Beatrice Järås inläsning av Harriet Löwenhjelms dikt "Tag mig" ger extra nerv åt denna författares livsöde och sista tid i livet på Romanäs sanatorium. Musikinslagen gör framställningen omväxlande genom att de varvas med fakta.

Dagens hotbild med ökande frekvens av tuberkulos i världen (2 miljarder bärare på smittan!!!) kommer att leda till växande intresse för sjukdomen som sådan och dess historia i Sverige. Snart kommer de första fallen i vårt land bli uppmärksammade. En ökning till 800 behandlade drabbade förra året är tydlig nog.

Nu har flera bokningar kommit inför en ny turné till hösten.

torsdag 17 mars 2016

Framträdande i Munka Ljungby 31 mars

Torsdagen den 31 mars blir vinter- och vårsäsongens sista framträdande med "Ohälsan tiger still" och det hos ännu en föreläsningsförening; Munka Ljungby Föreläsningsförening. Dessa föreningar är värda all uppmärksamhet de kan få. En skara entusiaster ordnar föreläsningar i vitt skilda ämnen för en ofta trogen skara besökare.

Extra belysning får Kronprinsessan Victorias Kustsanatorium i Vejbystrand och dess intressanta tillkomst och den vård patienterna fick. Många människor vet idag inte att tbc kunde uppträda i olika former och i princip i alla kroppsdelar vid sidan av lungorna. Många av patienterna på sanatoriet i Vejbystrand var sängliggande i år på grund av tbc i rygg och höfter. Måltider intogs av de drabbade liggande i sängen ofta i en gipsvagga, till och med terapi som slöjd gjorde de på rygg.

torsdag 10 mars 2016

I en sal på lasarettet - Sal F1 på Blocket

 Ljungsäters sanatorium är ett av dem som jag tar upp på måndag den 14 mars vid besöket hos Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet och arrangemanget på Centralblocket, Föreläsningssal F1. Ljungsäter har en spännande och kort historia. Det stod klart 1921 men lades ner 1940 när Falsterbokanalen skulle byggas eftersom sträckningen behövde gå rakt igenom sanatorieområdet. Några av byggnaderna finns kvar med annan funktion.
Talar man om tuberkulos, tbc, är det ofrånkomligt att spela upp skillingtrycket "I en sal på lasarettet".


lördag 5 mars 2016

Kalmar på tur för "Ohälsan tiger still"

Affisch KalmarDet ska bli väldigt roligt att åka till Kalmar och besöka Senioruniversitetet med "Ohälsan tiger still". Jag har ju en påtaglig släktkontakt med den staden genom att min mamma Ingegerd kom därifrån och många släktingar bor kvar. Morfar August Strümpel var under många år rådman i Kalmar. AugustMålilla sanatorium var länssanatoriet i Kalmar län och det ska få lite extra belysning. Där vårdades mammas bror Bengt för en tbc som han antagligen smittats av i det militära, något som inte var helt ovanligt. Vistelsen blir positiv på flera sätt, dels blev han frisk och dels träffade han medpatienten Vera från Rockneby som sedan blev hans hustru. Hon är idag 87 år.

onsdag 24 februari 2016

Om Målilla sanatorium i Hultsfred

Framifrån snö_4689Den som närmar sig Målilla sanatorium förstår verkligen att det kallades "Slottet i skogen". Som flera andra sanatorier byggdes detta i skogsterräng och på lite behörigt avstånd från orten, men ändå på räckhåll för alla som fick arbete där.
Efter tiden som sanatorium blev det till slut hotell och restaurang men är nu ett boende för asylsökande. En grupp tappra och flitiga entusiaster driver Målilla Sanatoriums Museum på översta våningen. Oerhört innehållsrikt och intressant. En kulturgärning att rädda alla dessa föremål och berättelserna runt ikring.
IMG_4618Det gestaltande bildföredraget "Ohälsan tiger still" eller "I en sal på lasarettet" på kulturhuset Valhall i Hultsfred den 1 mars sätter in Målilla sanatorium i sitt sammanhang.
Affisch Hultsfred

lördag 20 februari 2016

Dags för Tranås tisdag 23 febr


Nu är turen kommen till Tranås med detta gestaltande bildföredrag. Fokus i "Ohälsan tiger still" denna gång av naturliga skäl på Romanäs, ett fantastiskt sanatorium. Arkitekt var Carl Westman med Stockholms rådhus och andra kända byggnader på sin meritlista.

tisdag 16 februari 2016

Emmaboda först och Höör sen

Mycket folk i Emmaboda. Hos Föreläsningsföreningen i Höör var intresset påtagligt, inte minst genom närheten till Orups sanatorium där flera bland åhörarna hade jobbat.

Ikväll den 16 februari väntar Svedala Föreläsningsförening och den 23 februari är det dags för stadsbiblioteket Tranås där det blir lite extra fokus på Romanäs sanatorium. Därefter följer fler i Skåne och Småland.

Den första bokningen inför hösten 2016 har också kommit.

fredag 5 februari 2016

Dags för Höör och Svedala

Föreläsningsföreningarna är drivna av imponerande "folkbildningsiver". Mycket ambitiösa och intressanta program. Hedrande att vara med i sådana sammanhang.
Höörs Föreläsningsförening, måndagen den 15, kl 19
Svedala Föreläsningsförening tisdagen den 16, kl 19.15


tisdag 2 februari 2016

Dags för Emmaboda

Emmaboda står nu på tur, onsdagen den 3 februari. Intressant kommun genom att smittade där kom dels till Furs sanatorium i Blekinge och dels till Målilla. Samtidigt var Fur en viktig arbetsplats för många i trakten av Emmaboda. Länssanatoriet Fur låg ju nästan på gränsen till Småland, en väldigt vacker trakt.
Lyssna på inslag den 27 januari i Radio Blekinge, förmiddagsprogrammet med Partrik Franke. 1 tim 33 min och 33 sek in i programmet kommer ett samtal inför kvällens framträdande i Karlskrona.
Ämnet tuberkulos/tbc/lungsot kommer åter i fokus genom att allt mer uppmärksamhet riktas mot resistenta bakterier. Det finns oerhört många olika typer av bakterier som muterar och blir resistenta mot antibiotika, även tuberkulos. Lång behandlingstid och dyra mediciner påverkar genom att patienterna avbryter behandlingen.

måndag 25 januari 2016

Inledd turné

Onsdagen den 27 januari är det dags för Stadsbiblioteket i Karlskrona. Turnéstarten ägde rum på Regionmuseet i Kristianstad söndagen den 24 januari. Efter byföreningen i Domsten den 28 januari kommer jag till Emmaboda onsdagen den 3 februari, också det på biblioteket.

Inför söndagens besök på Regionmuseet medverkade jag i eftermidddagsprogrammet på Radio Kristianstad - 14.30 minuter in i sändningen. Om allt fungerar som det ska, deltar jag nu på onsdag den 27 i Radio Blekinge vid 11-tiden hos Patrik Franke.

lördag 16 januari 2016

Sanatoriernas historia

Söndagen den 24 januari besöker jag Regionmuseet i Kristianstad, ett väldigt fint museum. Då kommer närbelägna Broby sanatorium lite extra i fokus. Det sanatoriet ligger strax nordväst om tätorten Broby, och invigdes 1912. Det var länssanatoriet för Kristianstad län och uppfördes efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom. Han var på sin tid en mycket känd arkitekt och bland de mest uppmärksammade byggnaderna är Stockholms konserthus. Han svarade även för Spenshults sanatorium i Halland

torsdag 7 januari 2016

Turnéstart för bildföredragen

Starten blir i Kristianstad på Regionmuseet söndagen den 24 januari och sedan är det Karlskrona Stadsbibliotekets tur följt av byföreningen i Domsten.
Beroende på ort och det sanatorium som fanns inom respektive upptagningsområde varierar fokus en aning. Furs sanatorium, det som var Blekinges länssanatorium, blir helt naturligt extra belyst i Karlskrona medan Broby sanatorium hamnar en aning mer i blickpunkten i Kristianstad. Båda är numera boende för asylsökande, liksom flera andra f d sanatorier.